مالیات چیست :
مالیات چیست ؛ مالیات در زمره مسائلی می باشد ، که اکثریت قریب به اتفاق مردم با آن آشنایی یافته و بعضا نیز بیش از پیش درگیر آن گشته اند .
به خصوص در این اواخر و با تغییر برخی از قوانین مالیاتی ، منجر به آن گشته که اشخاص بیشتری با اداره دارایی سر و کار داشته باشند .
اما در این میان شرکت حسابداری و مودیان محترم ، توجه ویژه تری نسبت به بحث مالیات دارند .
ما در مقاله مالیات چیست ، می خواهیم به تعریف مالیات بپردازیم ، بعد از آن انواع مالیات را خدمتتان معرفی نموده و سپس به مواردی هم چون ،
مشمولین مالیاتی ، معافیت های مالیاتی ، مودیان مالیاتی و در آخر نیز به بحث بسیار مهم اظهارنامه مالیاتی و دفاعیه مالیاتی خواهیم رسید .
شما نیز می توانید ، آنچه را که در مورد مالیات می خواهید بدانید را ، در این مقاله و یا دیگر مقالات ما جستجو نموده و بهره مند گردید .
مالیات چیست و تعریف مالیات :
مالیات چیست ؟ مالیات در اصل نوعی هزینه می باشد که اکثر مردم به جهت تامین هزینه های عمومی و یا هزینه های دولت ، به جهت جایگزینی امکانات و منابع ، موظف به پرداخت آن می باشند .
مالیات در اصل هزینه ای می باشد که اشخاص پرداخت می نمایند تا به واسطه آن دولت بتواند به اداره امور ، در جهت رشد و توسعه جامعه بپردازد .
دریافت مالیات برای دولت ها به عنوان ابزاری می باشد که از آن برای رشد و توسعه کشور استفاده می نمایند و به نظام اقتصادی جهت می بخشند .
دریافت مالیات توسط یک سازمان دولتی صورت می پذیرد و اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به پرداخت آن می باشند .
شایان به ذکر می باشد که عدم موفقیت در پرداخت مالیات ، فرار مالیاتی و یا مقاومت نمودن در برابر پرداخت مالیات ، می تواند بر اساس قوانین مالیاتی ، مجازات در پی داشته باشد .
منظور از مالیات چیست ؟
مالیات در اصل انتقال بخشی از سود اشخاص می باشد که به دولت تعلق می گیرد ، به این دلیل که امکانات فراهم گردیده جهت به دست آوردن این سود ، از جانب دولت مهیا گردیده است .
مالیات چیست و هدف از وضع مالیات :
مالیات چیست و تعریف گفته شده از مالیات را گفتیم ، ولی هدف از دریافت مالیات توسط دولت ، تامین بخشی از هزینه های عمومی و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی می باشد .
در اصل هدف های اصلی دولت از دریافت مالیات ، تامین هزینه هایی از قبیل ؛ ارائه خدمات به عموم ، تامین سرمایه پروژه های دولتی ، و در نهایت تامین هزینه فعالیت های دولت می باشد .
مالیات چیست و نرخ مالیات :
نرخ مالیات چیست ؟ نرخ مالیات در واقع مبلغی می باشد که اشخاص حقیقی و حقوقی در موعد مقرر ملزم به پرداخت آن می باشند .
نرخ مالیات بر اساس اطلاعات و جزئیات مفصلی محاسبه و توسط دولت و به واسطه قانون تعیین می گردد .
مالیات چیست و انواع مالیات :
انواع مالیات در ایران به قرار ذیل می باشد :
1 – مالیات های مستقیم
2 – مالیات های غیر مستقیم
این مطلب را مطالعه کنید: وکیل مالیاتی
مالیات مستقیم :
مالیات های مستقیم ، به دو دسته مالیات بر در آمد و مالیات بر دارایی تقسیم بندی می شوند .
اشخاص نیز بر اساس ثروت و در آمدی که دارند آن را محاسبه نموده و به دولت پرداخت می نمایند .
مالیات بر دارایی :
مالیات بر دارایی مالیاتی می باشد که به دارایی شخص تعلق می گیرد ، حال چه آن دارایی را از قبل به دست آورده باشد و یا به ارث برده باشد .
مالیات بر دارایی در جوامعی بیشتر دیده می شود که اختلاف های فاحش طبقاتی در آن وجود داشته باشد و به عنوان عاملی در تعدیل ثروت ایشان کاربرد دارد .
مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر هر دو در دسته مالیات بر دارایی می باشند .
مالیات بر ارث :
طبق ماده 17 قانون مالیات های مستقیم در صورتی که شخصی فوت نماید و اموالی از ایشان باقی بماند ، این اموال مشمول مالیات خواهند گردید .
طبق ماده 19 قانون مالیات های مستقیم اموال مشمول مالیات بر ارث عبارت است از کلیه ماترک متوفی واقع در ایران یا خارج از ایران اعم از منقول و غیر منقول و مطالبات قابل وصول و
حقوق مالی پس از کسر هزینه کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی .
این مطلب را مطالعه کنید: دفاعیه مالیاتی
مالیات حق تمبر :
طبق ماده 46 قانون مالیات های مستقیم از کلیه اسناد تجاری قابل انتقال که در ایران صادر و یا معامله و مورد استفاده قرار داده می شود ( به استثنای اوراق مذکور در مواد 45 و 48 این قانون ) و
اسناد کاشف و از حقوق مالکیت نسبت به مال التجاره از قبیل بارنامه دریایی و هوایی و نیز اوراق بیمه مال التجاره پنج هزار ریال و بارنامه زمینی و صورت وضعیت مسافری یک هزار ریال حق تمبر دریافت خواهد شد .
طبق بند 11 ماده 46 قانون مالیات های مستقیم از جواز تاسیس ، کارت شناسایی واحد های تولیدی و معدنی ، کارت بازرگانی ، پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانه های کسب و کار ،
بابت صدور مبلغ یکصد هزیار ریال و بابت تجدید آن ها مبلغ پنجاه هزار ریال می باشد . این مبلغ نیز باید طی فیش بانکی واریز شده در یکی از شعب بانک ملی و طبق فیش مالیاتی صادر شده توسط مسئول مربوطه در اتحادیه ، به حساب خزانه دولت واریز گردد .
بر اساس قانون مالیات های مستقیم اتحادیه ها ملزم به وصول و انجام امور مربوط به این نوع مالیات می باشند .
در صورت بروز تخلف طبق مفاد ماده 51 قانون مالیات های مستقیم علاوه بر پرداخت اصل مالیات مذکور ، 2 برابر آن را نیز به عنوان جریمه پرداخت نماید .
مالیات بر در آمد :
مالیات بر در آمد نیز توسط دولت از اشخاص دریافت می گردد ، بدین صورت که دولت درصدی از در آمد اشخاص را به عنوان مالیات دریافت می نماید .
میزان مالیات دریافتی توسط دولت ، بستگی به در آمد اشخاص داشته و مبلغ آن جهت اشخاص پرداخت کننده مالیات بسته به میزان در آمد ایشان متغیر می باشد .
از انواع مالیات بر در آمد می توان به مواردی هم چون ؛ مالیات بر در آمد مشاغل ، املاک و مستغلات ، حقوق ، کشاورزی ، اشخاص حقوقی و در آمد های اتفاقی اشاره نمود .
مالیات بر در آمد مشاغل :
طبق ماده 93 قانون مالیات های مستقیم در آمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور در سایر فصل های این قانون در ایران تحصیل کند پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می باشد .
تبصره ای هم در این قانون آمده که ، در آمد شرکت های مدنی ( اعم از اختیاری یا قهری ) و هم چنین درآمد های ناشی از فعالیت های مضاربه در صورتی که عامل ( مضارب ) یا صاحب سرمایه شخص حقیقی باشد تابع مقررات این فصل می باشد .
مالیات بر درآمد حقوق :
در ماده 1 قانون مالیات های مستقیم افرادی که مشمول پرداخت مالیات هستند مشخص گردیده است ؛ کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمد هائی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید مشمول پرداخت مالیات می باشند .
در این میان مالیات بر حقوق از نظر کارایی و سهولتی که در وصول آن وجود دارد و نیز از نظر حجم و ثبات از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد .
مالیات بر درآمد املاک و مستغلات :
مالیات بر درآمد املاک و مستغلات به موارد ذیل تعلق می گیرد :
1 – مالیات بر اجاره املاک و مستغلات
2 – مالیات بر نقل و انتقال املاک
3 – مالیات بر مستغلات خالی از سکنه
طبق ماده 52 قانون مالیات های مستقیم درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون ، مشمول مالیات بر درآمد املاک می باشد .
این مطلب را مطالعه کنید: خدمات حسابداری و مالیاتی
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی :
به کل درآمدی که شرکت ها تحصیل می نمایند و درآمدی که از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی ، که از منابع مختلفی چه در ایران و یا خارج از ایران به دست می آورند ،
پس از کسر ضرر های حاصل از منابع غیر معاف و نیز کسر معافیت های مقرر ، به استثنای مواردی که طبق قانون نرخ جداگانه ای دارند ، مالیاتی به میزان 25% تعلق خواهد گرفت .
جهت اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری که به جهت تقسیم سود شرکت تاسیس ننموده اند ، چنانچه دارای فعالیت اقتصادی بوده باشند ، بابت هر نوع مالیاتی ، از ماخذ کل درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی ایشان مالیات دریافت می گردد .
جهت اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران از ماخذ کل در آمد مشمول مالیات که از بهره برداری سرمایه در ایران و یا از فعالیت هایی که به طور مستقیم ،
و یا از طریق نمایندگی از قبیل شعبه ، کارگزار و امثالهم در ایران انجام می دهند و یا از واگذار نمودن امتیازات و یا دیگر حقوق خود ، دانش فنی خود را انتقال داده و یا از واگذاری فیلم های سینمایی به دست می آورند ، به نرخ مذکور مشمول مالیات خواهند گردید .
نمایندگان این اشخاص و موسسات نیز در ایران نسبت به در آمد هایی که تحت هر عنوانی به دست می آورند برابر قانون و مقررات مالیاتی در ایران ، مشمول مالیات می باشند .
باید توجه داشت که در ازای هر 10 درصد افزایش درآمد ابراز شده ، مشمول مالیات اشخاص حقوقی نسبت به سال گذشته ، به میزان یک واحد درصد و نهایتا تا 5 واحد درصد از نرخ های ذکر شده کسر خواهد گردید .
به شرط آن که در موعد مقرر بدهی مالیاتی سال قبل را تسویه نموده باشند و نیز اظهارنامه مالیاتی سال جاری را نیز ، در زمان تعیین شده از جانب اداره دارایی و به هنگام ارسال نموده باشند .
مالیات بر درآمد اتفاقی :
در متن قانون ، ماده 119 الی 123 قانون مالیات های مستقیم در مورد در آمد های محاسباتی و اتفاقی می باشد .
در این مواد آمده است ، در آمد های نقدی یا غیر نقدی که اشخاص حقیقی و یا حقوقی به صورت بلاعوض ، از راه معاملات محاسباتی یا به عنوان جایزه و یا به هر عنوان دیگری از این قبیل کسب می نمایند ،
مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر شده در ماده 131 قانون مالیات های مستقیم خواهد بود .
مالیات بر درآمد کشاورزی :
همان گونه که مستحضر هستید این چنین فعالیت هایی از پرداخت مالیات معاف می باشند .
طبق ماده 81 قانون مالیات های مستقیم ( اصلاحی 1371/02/07 ) در آمد حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی ، دامداری ، دامپروری ، پرورش ماهی ، زنبور عسل و طیور ، صیادی و ماهی گیری ، نوغان داری ، احیاء مراتع و جنگل ها ، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف می باشد .
دولت نیز مکلف می باشد ، بررسی ها و مطالعات لازم را در زمینه کلیه فعالیت های کشاورزی و آن رشته از فعالیت های مزبور ،
که ادامه فعالیت ایشان ضرورت داشته باشد معمول و لایحه مربوط را نهایتا تا پایان برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید .
مالیات های غیر مستقیم :
مالیات بر مصرف یا مالیات غیر مستقیم دارای معایبی هم چون ، تنازلی بودن ( پرداخت یکسان توسط اقشار فقیر و غنی ) و حتی غیر معین بودن می باشد .
اما در این میان نیز می توان مشکلات مالیات بر ارزش افزوده ، یا همان مالیات بر مصرف را با استفاده از شیوه های مالیات های مستقیم تا حدی پوشش داد .
مالیات چیست و ثبت ارقام :
ثبت ارقام ( شرکت حسابداری در کرج و شرکت حسابداری در تهران ) مفتخر می باشد خدمات حسابداری و مالیاتی شما عزیزان را به بهترین نحو ممکن به انجام رساند .
از جمله افتخارات ما این می باشد که ، تیم حرفه ای و کار بلد ما ، متشکل از کارشناسان زبده و کار بلد مالیاتی ، در حل بسیاری از پرونده های سنگین مالیاتی زیر نظر وکیل مالیاتی و با سربلندی تمام ، کار را به سر انجام رسانده است .
کافیست با یک تماس از مشاوره ی ارزشمند کارشناسان ما در این حوزه بهره مند گردید ، تا با خیالی آسوده خدمات مالیاتی و حسابداری خود را به ما بسپارید و از دغدغه هایی از این دست رهایی یابید .